Tijdschema Koningsdag festival bekend!

Woensdag 27 april viert Zwolle samen met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima de hele dag feest. De gemeente heeft Hedon gevraagd om een deel van het muzikale programma van de koninklijke route te verzorgen en dat doen we natuurlijk graag. Op deze heuglijke dag hebben we dan ook een fantastische line-up samengesteld! Het optreden van Typhoon & Friends is tevens het slotconcert van het bezoek van de Koninklijke familie. 

Ook na het slotconcert kan je echter gewoon lekker op het Broerenkerkplein blijven, want met optredens van Causes, Bewilder, Dazzled Sticks, STUFF. en The Cool Quest staat er een programma waar we trots op zijn. DJ Jaap Brienen zal tussen de optredens door de muziek verzorgen en presentatie is in handen van Boudewijn Koops. Natuurlijk is er veel gezelligheid en kan je terecht voor een hapje en een drankje. Het tijdschema is inmiddels bekend en ziet er als volgt uit:

 

TYPHOON & FRIENDS (12.30 - 13.45)

Niemand minder dan Typhoon zal met zijn band onder de noemer Typhoon & Friends een optreden geven op het Broerenkerkplein in het bijzijn van de koninklijke familie. Zijn album Lobi Da Basi bereikte de gouden status, leverde hem diverse awards op (waaronder een Edison) en ging gepaard met een bijna twee jaar lange zegetocht langs alle grote festivals en zalen. Zo verkocht hij o.a. de Heineken Music Hall uit (twee keer!) en staan de shows die hij in ons eigen Hedon gaf als onvergetelijk in de boeken. Typhoon heeft inmiddels meer dan bewezen dat liefde echt de baas is en dat gaan we 27 april ongetwijfeld nog een keer voelen. Welke vrienden hij meeneemt is nog even een verrassing, maar gezien de reputatie van de sympathieke Zwollenaar zit dat wel goed!

STUFF. (14.15 - 15.00)

Het vijfkoppige STUFF. timmert momenteel flink aan de weg met hun genre overstijgende futuristische jazzfunk. In thuisland België gaan ze als een speer. Zo monde hun clubtour uit in een zegetour langs alleen maar uitverkochte zalen en verscheen debuutalbum STUFF. eind 2015 in tal van eindejaar lijstjes. Daarnaast harkten ze meerdere prijzen binnen voor o.a. Beste album en Doorbraak van het jaar. In Nederland wisten ze o.a. het Best Kept Secret Festival in extase te brengen en wij verwachten precies dat wanneer ze Koningsdag het podium op het Broerenkerkplein betreden.  

THE COOL QUEST (15.30 - 16.15)

In 2014 bracht The Cool Quest hun debuut album 'Funkin' Badass' uit met daarop hun single 'Shine'. Dit zorgde voor een doorbraak bij landelijke radio en TV stations. De band werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, stond meerdere weken op de playlist bij 3FM en Radio 6 en was 4 keer te gast bij DWDD. Daarnaast werden ze beloond met een Radio 6 award voor 'beste groep'. Deze aandacht zorgde voor een volle agenda in 2015 met in totaal maar liefst 120 shows in binnen- en buitenland! Dit heeft de live reputatie van de band alleen maar versterkt. In 2016 is het tijd voor een nieuwe stap. Dit gaat gepaard met een energieke doorgegroeide sound. Met de nieuwe single 'Heatwaves' en EP 'Pulsar' gaat The Cool Quest een nieuw festivalseizoen in. 

DAZZLED STICKS (16.45 - 17.30)

Sticks (Opgezwolle, Fakkelbrigade, Great Minds) en Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid, Voicst) ontmoeten elkaar op een begrafenis van een bekende uit de muziekindustrie, waar ze samen een nummer spelen. Van het één komt het ander en nu is er een compleet album onder de noemer Dazzled Sticks, vol “vrije associaties die overal toe mogen leiden”, aldus Sticks zelf. Met beats die soms hypnotiserend zijn (Blijven Lopen), dan weer beheerst stuiterend (Soefies) of onweerstaanbaar groovend (Dans). Met teksten over voetbalvandalen in Bloemendaal aan Zee, over slechte lichaamshygiëne en over dat je niet zo moeilijk moet doen. Tjeerds jaren tachtig-synths en zanglijntjes doen een speels één-tweetje met de aangenaam monotone raps van Sticks. Dat dit werkt blijkt wel uit de vele positieve reacties. Wij zijn fan!

BEWILDER (18.00 - 18.45)

Tijdens Koningsdag maakt Zwolle voor het eerst kennis met Bewilder! De nieuwe band van Maurits Westerik, die we natuurlijk allemaal nog kennen van GEM, kwam twee jaar geleden tot stand toen Westerik zijn ideeën en nieuwe liedjes voordroeg aan een groep vrienden. Enthousiast en geïmponeerd besloten ze al snel er een album van te maken op het idyllische buitenverblijf op Vlieland. Resultaat is het prachtige ‘Dear Island’ die met haar gruizige indie- popsongs en folky ballads voor doorgewinterde GEM fans aanvankelijk vertrouwd aanvoelt maar toch verrast. De plaat werd genomineerd voor een Edison en Ekko bestempelde eind 2015 het concert van Bewilder als beste van het jaar; dat belooft wat dus!

CAUSES (19.15 - 20.00)

Teach Me How To dance With You is zo’n een typisch nummer die je niet meer kwijt raakt als hij eenmaal in je hoofd genesteld zit. Niet zo raar dan ook dat deze eerste (!) single van het Brits / Nederlandse Causes uitgroeide tot enorme hit en daarmee de band katapulteerde naar de topregionen binnen de popmuziek. Begin dit jaar kwam het volledige album van de indiepop band uit met daarop ook die andere hits; Walk on Water en To The River. De Londense Frontman Rupert Blackman maakte al furore als Singer / Songwriter onder eigen naam nadat hij de oversteek naar Utrecht maakte. Echter door samen te werken verdwenen de typische singer-songwriter liedjes en ontstond het geluid van een band waarvan wij echt zeggen ga dat zien. Causes is namelijk zo’n band die wel eens heel erg groot kan worden! 

DJ JAAP BRIENEN

De muziek die Zwollenaar Jaap Brienen draait heeft één gemene deler: positieve energie. Zijn DJ-sets met soul, funk, jazz, disco, latin en reggae is al jarenlang een vaste waarde in De Singel, maar hij stond er ook mee op festivals als Oerol en North Sea Jazz. Van Stevie Wonder tot Fela Kuti, van De La Soul tot 70’s salsa: hij neemt het allemaal mee op Koningsdag.

PRESENTATIE: BOUDEWIJN KOOPS

Naast zijn huidige theaterwerkzaamheden o.a. in de succesvoorstelling Boys don’t Cry van TEN producties  is Boudewijn ook werkzaam als presentator, zo is hij o.a. te zien op het ‘Het stadsfestival Zwolle’, ‘De Bruisweken’,  ‘Het Bevrijdingsfestival’ en mocht hij de (her)opening van Museum de Fundatie en Poppodium Hedon presenteren. In 2015 mocht de ambitieuze Zwollenaar, gastheer zijn van 200 jaar Koninkrijk en ontving hij voor het eerst het Koninklijk paar. Op Koningsdag zal hij wederom gastheer van het Koninklijke podium.