Hedon geeft concertfotografen expositieruimte in Statenzaal

geplaatst op -

Het kersverse Hedon Productiehuis programmeert in de Statenzaal in Zwolle de expositie ‘3 Songs No Flash’ van professionele fotografen Raymond van Olphen (Bullet-ray) en Ferdy Damman. Met eigentijdse exposities geeft Hedon een tijdelijke invulling aan het sinds kort leegstaande monumentale pand. De expositie van de Nederlandse top van concertfotografie is te bezoeken van 17 juni t/m 25 september en elke donderdag t/m zaterdag geopend tussen 12.30 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

3 Songs No Flash – 17 juni t/m 25 september

‘3 songs no flash’, in de wereld van live concertfotografie is dat alle tijd die je krijgt om het perfecte beeld te schieten van een artiest. Toch hebben topfotografen Ferdy Damman en Raymond van Olphen niet meer tijd nodig om de artiest, sfeer en setting goed te vangen. Voor deze expositie selecteerden zij hun mooiste foto’s van hedendaagse popartiesten. Van internationale iconen als de Rolling Stones en Madonna tot veelbelovende Nederlandse artiesten als Typhoon en Douwe Bob.

De foto’s hebben een bijzonder kunstzinnig karakter. Ze vertellen een groter verhaal over de artiest of band dan het in de foto gevangen moment van een concert. Ook geeft de expositie inzicht in de wereld van concertfotografie. Een wereld van tijdsdruk en grote contrasten. Van massale stadion concerten met honderden fans tot de intieme soms eenzame sfeer backstage.

Ferdy Damman
Ferdy Damman is 38 jaar en heeft o.a. de opleiding Fotovakschool, vakopleiding fotografie, aan de Fotovakschool in Apeldoorn gevolgd. Momenteel werkt hij als huisfotograaf bij de Heineken Music Hall en Ziggo Dome. Ook is hij vaste fotograaf voor het ANP. Verder ervaring: o.a. Nationale Politie, MojoConcerts, Wereldhave, Parool, Algemeen Dagblad, Friendly Fire, Stage Entertainment. Artiesten die hij heeft gefotografeerd zijn o.a. Typhoon, James Morrison, Lil’Wayne, U2, Leonard Cohen, Foo Fighters, Justin Timberlake, Robbie Williams, Barbara Streisand en Madonna. In 2009 heeft hij de 1e prijs behaald Zilveren Camera, Kunst, Cultuur & Entertainment.

Raymond van Olphen (Bullet-ray)
Raymond van Olphen is freelancefotograaf met een voorliefde voor muziek. De Zwollenaar begon jaren geleden als huisfotograaf van Hedon, maar heeft inmiddels ruimschoots zijn sporen verdiend in het poplandschap en daarbuiten. Van Olphen, is o.a. werkzaam voor NPO 1, 2 (3FM’s Glazenhuis, Pinkpop, Lowlands, ESNS), Hollandse Hoogte, Musicmaker, Provincie Overijssel, 8 Ball en Bos Theaterproducties. Artiesten die hij heeft gefotografeerd zijn o.a. Rolling Stones, Stromae, Iggy Pop, The Police, Radiohead en Grace Jones. maar werkt ook rechtstreeks met artiesten voor promo en album shoots zoals Anneke van Giersbergen, the Gentle Storm en Bertolf. Met het project Lorrainville waar van Olphen deel van uitmaakte haalde de prestigieuze Edison award binnen.

Hedon & Statenzaal
Met het vertrek van de Stadkamer uit de Diezerstraat komt ook het Rijksmonumentale pand Gouvernementsgebouw (Statenzaal en aanliggende ruimten) leeg te staan. De gemeente Zwolle heeft met Hedon afgesproken dat Hedon het gebouw tijdelijk zal gaan invullen. Het kersverse productiehuis van Hedon grijpt deze kans graag aan, want het Gouvernementsgebouw behoort met zijn prachtige architectuur en historische verleden tot de iconen van Zwolle. Een bezoek aan Zwolle kan daardoor niet voorbij gaan zonder een bezoek aan het voormalige gouvernementsgebouw. Toch is het gebouw slechts sporadisch open geweest en tot nu toe nog weinig bezichtigd. Door middel van twee eigentijdse exposities wil Hedon de schoonheid van het monumentale pand tonen aan een breed publiek.

Behalve de exposities in de leeszaal, is het gebouw zelf ook nadrukkelijk onderdeel van de expositie. Hoe verder je het pand inloopt, hoe meer je onder de indruk komt van de architectuur en de rijke inrichting. Van fijn houtsnijwerk tot bijzonder tegels, de Statenzaal herbergt tientallen bijzondere materialen en afwerkingen. Naast de exposities delen we dan ook graag de schoonheid van het gebouw zelf en de bijzondere architectuur waaronder het gebouwd is.

3 SONGS NO FLASH – Ferdy Damman & Raymond van Olphen
Een expositie van DE concertfotografen uit Zwolle.
Periode: 17 juni - 25 september Openingstijden: 12.30 – 17.00 uur (donderdag t/m zaterdag)
Entree: Gratis


De openstelling van de Statenzaal en deze expositie wordt georganiseerd door Hedon Productiehuis in samenwerking met de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel.


Gepubliceerd op:  Laatste wijziging: